Ekspresne bombetke brez kvasa

Eksplozija okusa s kratko vžigalno vrvico

 

Vse prepogosto se zgodi, da se ti svežega kruha zahoče ravno takrat, ko imaš na voljo najmanj časa. Ko pomisliš na čas, ki ga ukradejo gnetenje, vzhajanje in peka, te že vse mine. Za take nujne primere sva pripravila izjemno mehke bombetke, ki so pripravljene bliskovito hitro – od moke do ugriza je potrebno manj kot pol ure!


Srž ekspresnosti teh okroglih napihnjenk tiči v manjku kvasa, ki ga uspešno nadomestijo pecilni prašek, vinski kamen ali soda bikarbona.


V bombetke je zbombano:
470 g pirine moke
2 zvrhani žlicki pecilnega praška (midva sva uporabila pecilni prašek iz vinskega kamna)
50 g masla
1 jajce
2 dl tekočega jogurta
1,5 žličke soli

Na bombetke je nametano:
1 jajce
1 žlica mleka
mak
sir
sezam

Jajce penasto pretepi in k njemu zmešaj jogurt. Moko, sol in pecilni prašek zmešaj v ločeni posodi, nakar jih skupaj z maslom sobne temperature streseš k jajčno-jogurtovi zmešnjavi.


Dobljeno testo zgneti in iz njega oblikujem male kroglice. Če je preveč lepljivo, dodaj malo moke. Premaži jih s stepenim jajčkom, ki mu dodaš žlico mleka in posuj z makom, sezamom ali malo nastrganega sira.
Bombetke peci 15-20 minut na 180 stopinjah.


Še preden se zaveš, imaš pred seboj mini grmadico slastnih toplih bombetk. Navali!


Zarečenega kruha se ne poje več največ, saj so ga prehitele te simpatične bombetke.


Bombetkast tek!

12 comments

 1. Anita says:

  Aaaaa tocno tako.. miljonkrat se mi to zgodi. Ob 9 ugotovim da nimam kruha za zajtrk in mi imamo vnaprej napisan jedilnik. In vzhajanje .. to je vikend projekt. Tole se danes poskusim! Superca. Hvaaaaaaasla

 2. simona says:

  Kako se pa te bombetke obnesejo naslednji dan? Npr. Če jih spečem zvečer, pojedli bi jih pa naslednje jutro za zajtrk. Bi bile še vedno dobre?

  • midva says:

   Zdravo Simona! Bombetke bi bile ok, seveda so sveže najbolše. Ti priporočava, da jih kar zjutraj narediš saj je priprava res hitra in enostavna. Lp, Midva

Leave a Reply