Bela vroča čokolada s cimetom in mandlji

Še 360 ur do Božička

 

Božičkova jelenjad še vedno pridno telovadi in se izogiba ogljikovim hidratom. Na Rudolfa in njegove kompanjone je Božiček tako ponosen, da jim je izjemoma dovolil piti iz belega čokoladnega vrelca.

bela vroca cokoladaX-2

Kakavološke raziskave nakazujejo, da se v vroči čokoladi, ki jo ta vrelec nesebično greje, nahaja kremna bela čokolada s cimetom, po kateri igrivo plavajo hrustljavi karamelizirani mandlji. Če pa se v njej namesto sladkorja nahaja sladilo s stevio, pa tudi ni tako pregrešna.

bela vroca cokoladaX-1

Kakavološka sestava vroče čokolade za dve osebi:
3,5 dl mleka (katerekoli vrste)
0,5 žličke cimeta
85 g bele čokolade (midva sva uporabila Cavalier White čokolado brez dodanega sladkorja)

Pod zobmi bo hrustalo:
25 g sladila SugarSweet 1:1 (ali 25 g sladkorja)
pest mandljev

Za puhasto sneženo kapo na vrhu čokolade potrebuješ še 1 dl sladke smetane.

bela vroca cokolada-1

Raziskave kažejo, da naj bi se vse začelo s topljenjem bele čokolade v vročem mleku. Med postopkom se je iz okolice vmešal tudi cimet v prahu. Dokazano je, da večja vsebnost čokolade izboljša kremnost in gostoto.

bela vroca cokolada-8

Izjemno zanimiv naravno-kulinarični pojav je karameliziranje mandljev. Ob mehanskih dražljajih so se mandlji najprej zdrobili v koščke.
Na srednje vroči podlagi se je sladkor (morda tudi SugarSweet) s pol žlice vode in le tremi kapljicami limone utekočinil in postal jantarne barve, nakar so vanj padli nakoščkani mandlji. Minutko so se še pražili, nato pa na papirju za peko ohladili in strdili.

bela vroca cokolada-9

Ko je vroča čokolada privrela na površje kozarca, jo je prekrila snežna odeja iz stepene smetane, na kateri so se nato nabrali karamelizirani mandlji in malce cimeta v prahu.

bela vroca cokoladaX-4

Božiček je svoje predrage jelenčke pripeljal pred to kulinarično čudo in jih hohotaje opazoval, kako skačejo od veselja.
Sleherni požirek te bogate in kremne čokolade ti namreč postavi kožuh pokonci in te segreje do konice rogov.

bela vroca cokoladaX-3
Na čokoladno zdravje!

Leave a Reply