Ajdovi rezanci s špinačo in cottage cheese-om

Pošpinačani rezanci

 

Pred kratkim smo bili priča, kako je Popaj z zeleno pico ponovno vzljubil špinačo, nama pa ta hranilna rastlina nikakor ne gre iz glave ali z jedilnika. Najhitreje se je bova znebila tako, da jo pomlativa, skupaj z aromatičnimi ajdovimi rezanci in svežim cottage cheese-om.
Poudarek v prejšnjem stavku je na ‘najhitreje’, saj je današnji recept nadvse primeren kandidat za lovoriko najhitreje pripravljenega kosila letošnje pomladi.

ajdovi rezanci-00535
V ajdovo-špinačnem kupčku lahko najdeš:
250 g ajdovih rezancev (ali katerihkoli drugih)
200 g špinače
100 g cottage cheese-a (zrnati sir)
2 žlici grškega jogurta
1 čebulo
olivno olje
sol
poper

ajdovi rezanci-00501
V lonec z vrelo soljeno vodo porini rezance in jih kuhaj minuto manj, kot to zapovedujejo navodila na njihovi embalaži.
Čebulo nasekljaj in jo narahlo zabriši v vok, kjer se nahajata 2 žlici razgretega olivnega olja. Špinačo operi in jo nareži, nato silovito položi v vok k čebuli.
Vsebino voka nežno praži, vsake toliko pa jo požokaj s kuhalnico.

ajdovi rezanci-3055

Cottage cheese je sveži zrnati sir blagega okusa. V postopku priprave je odcejen in ne stisnjen, zaradi česar obdrži delež beljakovin, zrna so pa razpuščena. V 100 g skriva približno 100 kcal, 12 g beljakovin in le 4 g mlečnih maščob, bogat pa je tudi s kalcijem.

Ko se špinača žalostno razpusti, jo razveseli s prešernimi rezanci. Dobro jih premešaj in poleg čofni zrnati sir, nato jih med mešanjem praži še eno minuto.
Rezancem privoščiš kremno sočnost, kar dosežeš z dvema žlicama grškega jogurta. Po dodatni minuti mešanja nad srednjim ognjem je rezančno-špinačna jed nared.

ajdovi rezanci-3065
Kot obljubljeno, je od surovin do polnega krožnika minila le peščica minut.

ajdovi rezanci-00532
Rezanci se izkažejo za idealno podlago sanjskemu paru mladega sirčka in špinače. Še prekmalu se prikaže dno krožnika!

ajdovi rezanci-00541
Špinačni tek!

Leave a Reply